martes, 1 de marzo de 2016

Guerra civil


Per introduir una mica el tema de la guerra civil espanyola, primer cal explicar que va ser un conflicte bèl·lic que es va dur a terme a Espanya i que enfrontava el bàndol del govern de la república amb el suport de les esquerres, contra una part de l’exercit i organitzacions de dretes.

INICI DE LA GUERRA
Després del Bienni Conservador, també conegut  com a Bienni Negre, les eleccions van tornar a ser favorables a les esquerres. Així que es va iniciar el Front popular, la tercera i última etapa de la Segona República, en la que van governar les esquerres però per poc temps.  Cal tenir en compte les tensions que hi havia entre els dos bàndols i les contraposicions ideològiques extremes d’ambdós bandes. Aquestes tensions van arribar al punt màxim amb assassinats que es van dur a terme contra personatges públics dels dos partits. Va ser la oportunitat que esperaven les dretes per fer un cop d’estat i no la van deixat escapar. Els generals distribuïts per espanya van començar les seves ofensives cap als òrgans de govern per fer-se amb el control del país però no comptaven amb la resistència que van mostrar algunes regions en les que el cop d’estat va fracassar. Així el país va quedar dividit i en una situació de guerra.


Hi ha gent que pensa que la Guerra Civil és fruit del fracàs del pronunciament de 1936, jo més aviat diria que va ser el desencadenant final. La Guerra Civil es va dur a terme per una sèrie d’esdeveniments que es van començar a gestar molt abans. A més hi havia dos bàndols molt diferenciats, estaves a favor d’un o d’un altre, i les tensions eren tant altes que només faltaven les armes pel mig perquè comences una guerra. Així que el pronunciament va ser l’espurna que ho va encendre tot, podríem dir.
  (Esquerres, bàndol Republicà)  

(Dretes, bàndol Nacional)

No hay comentarios:

Publicar un comentario