domingo, 31 de enero de 2016

Comentari d'un locutor de ràdio

El comentari del locutor en qüestió va ser: “Les eleccions a Espanya han portat a una situació d'immobilitat dels dos principals partits. El rei, sobre el qual planeja el record del que va fer Alfons XIII no vol precipitar-se ni evidenciar la seva posició”.

Què va passar amb Alfons XIII?
1930- Espanya està sota regim dictatorial de Primo de Rivera, que es veu amenaçada per una forta oposició republicana. Alfons XIII, va prendre la determinació de retirar la confiança al dictador, que va dimitir. En substitució entrà el general Berenguer amb la missió de calmar les masses amb un procés electoral progressiu. El general Berenguer va ser incapaç de dur a terme aquesta funció i va ser reemplaçat per l’almirall Aznar, que va convocar uns comicis a tres nivells: municipals, provincials i legislatius.
1931-El govern va decidir en primer lloc fer unes eleccions municipals. Alfons XIII s’havia compromès excessivament amb la dictadura i les eleccions es van presentar com si fossin un plebiscit a la monarquia.

                              (Alfons XIII)

Què passa amb Felip VI?
2016- El parlament està dividit, no hi ha una majoria clara. Hi ha quatre partits que dominen, el PP, el PSOE, Podemos i Ciutadants, i en un segon pla hi ha els partits minoritaris i els catalanistes. El rei intervé en aquesta situació parlant amb els diferents partits per nombrar a qui a de fer govern, de moment a demanat que ho fes el PP, però segons ells no tenen prou suport i ara s’ha de tornar a parlar.

Crec que el paral·lelisme que descriu el locutor es refereix a que Felip VI ara té una funció decisiva i té que posicionar-se d’un costat o d’un altre. Ell s’ha posicionat en contra del referèndum a Catalunya i no ha fet la funció d’àrbitre que li tocava. En el seu cas, per tant, ja no té una funció neutra.

                                                (Líder del PP i el rei Felip VI en una quedada)

No hay comentarios:

Publicar un comentario